Kabel-TV-nät / Bredband (internet) / TV-kanaler / Smart-TV / Appar / Streamingtjänster, m m

Det var enklare förr (… eller?). En TV med programmen via kabel-TV eller t ex antenn på taket till villan, och en dator i hushållet uppkopplad till internet via t ex ADSL. I dag finns flera funktioner i samma apparat, i t ex en smart-TV, och TV-program kan komma via bredbandet (IPTV), då avses alltså inte alla play-kanaler.

Här följer några exempel tänkta att ge dig en inblick i hur det ena och det andra hänger ihop. Om du inte redan vet det förstås.

Smart-TV
En smart-TV ansluts både till kabel-TV-nätet (för oss här i föreningen) och till bredbandet/internet. Egentligen till ditt lokala nätverk, trådlöst/WiFi eller med nätverkskabel. Det första gäller även andra TV-apparater och avser mottagning av de vanliga TV-kanalerna, men anslutningen till ditt lokala nätverk hemma gör TV’n ”smartare”.

Anslutningen till nätverket används t ex för att kunna se play-kanaler, använda streamingtjänster eller visa bilder från någon dator, och för att kunna uppdateras med ny programvara (firmware).

Com Hem Tv Hub och TiVo-box
Digital-TV-mottagarna finns i versioner för anslutning till kabel-TV (FiberKoax) eller till bredband (FiberLan), det avser TV-kanalerna. Båda modellerna ansluts till ditt lokala nätverk (och bredbandet) för full funktionalitet.

IPTV
Distribueras TV-kanaler över internet används IPTV. Benämningen används inte endast för detta ändamål, även play-kanaler och videoklipp hos t ex YouTube kan ses som en form av IPTV. Se länkarna nedan om IPTV och Webb-TV.

TV-apparater färdiga för IPTV, med ”inbyggd IPTV-box”, är sällsynta om det ens finns några sådana. Tekniken är inte standardiserad än, det skulle behövas TV-apparater med IPTV-mottagare anpassade för olika TV-operatörer. Det finns en del appar för ändamålet, men de avser också olika TV-modeller och olika TV-operatörer (våren 2020).

För mottagning av Com Hem’s TV-kanaler via bredbandet är Com Hem Tv Hub och TiVo-box praktiska lösningar (modellerna för FiberLAN). De kan anslutas till TV-apparater oavsett märken och modeller. Man får också en hel del andra funktioner med dem.

Några länkar till mer information (Kjell & Company – Hur funkar det)
Kabel-TV
Digital-TV-box
IPTV
Webb-TV